Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Styrelse
Välkommen till styrelsen i SSLK!
Här kan alla klubbmedlemmar följa styrelsens arbete genom att ta del av protokoll från styrelsemöten och läsa ordförandes nyhetsbrev "Klubbnytt". Här kan du även se vilka som är medlemmar i styrelsen.
Nya styrelsemedlemmar kan läsa hur styrelsearbetet går till.
Klubbnytt 1 2018
2018-02-23 12:06

1.     Ordförande har ordet

2.     Vinterstadion

3.     Träning & Tävling

4.     Det skrivs om Saltis

5.     Snart ny säsong-18/19

 

ORDFÖRANDE HAR ORDET

Saltsjöbadens Slalomklubb fyller 50-år! Fantastiskt att vi med långa och goda traditioner än idag tillhör en av Sveriges största och mest framgångsrika Alpina skidklubbar och fortsätter att utvecklas. Något som aldrig hade varit möjligt utan våra medlemmars oförminskade engagemang, driv och vilja att bidra för att göra skillnad.

 

Vintersäsongen startade lite skakigt här hemma. Men till slut fick vi vinterväder med kyla och kunde tack vare bra förberedelser med underhåll och planering utan problem producera snö direkt tillfälle gavs. Februari har verkligen bjudit på bra förutsättningar med många kalla dygn och vackert vinter väder. Mycket bättre förhållanden än så här får vi inte i vår backe hemma i Saltis. Fantastiskt och välförtjänt för en 50-åring.

 

Sen slutet av januari är alla grupper från Skidlekis till Masters och Freeski igång med sin träning. För mig är det obetalbart att se och uppleva glädjen hos alla barn med engagemang från alla tränare och föräldrar är bästa betalningen för allt slit och jobb som görs. Stort tack till alla som engagerar sig och bidrar till fungerande service med cafeteria och lift. Preparerade backar och en fungerande anläggning. Högkvalitativa träningar och högklassiga tävlingar. Allt detta engagemang bidrar till vår framgång och gemenskap. Något vi ska vara stolta över och rädda om.  

 

Som ideell förening är alltid ekonomin ansträngd till och från men halvvägs in på säsongen kan jag konstatera att vi håller budget. I vissa fall till och med något bättre. Både viktigt och bra. Så här långt upplever vi även en klar förbättring och effektivisering med nya rutiner för såväl anmälan, betalning och liftkort. Det finns alltid utrymme för utveckling som vi tar med oss till utvärderingen efter säsongen inför nästa säsong. Supportmedlemskap, lyckade hemma tävlingar och bra dialoger med befintliga och nya partners bidrar självklart också till att intäkterna varit bättre än budgeterat.

 

Som ni känner till är det prioriterat för oss att satsa mycket på att utveckla dialogerna och relationerna med Nacka Kommun. Med syftet och målsättningen att skapa förutsättningar för en mer långsiktig och hållbar samsyn för drift och underhåll av Vinterstadion löpande. Där vi tillsammans bidrar med insatser och ekonomi för att säkra och utveckla anläggningen. Ett bra exempel på dessa dialoger och Nacka Kommuns intresse för att ta ett ansvar är det bidrag vi som Slalomklubb fick för att åtgärda akuta säkerhetsfrågor som möjliggjorde en öppning inför denna säsong. Bidraget gick oavkortat till att åtgärda anläggningen.

 

Med fantastiska förutsättningar och sportlov i antågande ser jag fram emot en fortsatt bra och trevlig säsong. Vi har mycket att vara stolta över och återkommer med hur vi ska fira 50-års jubileumet.

 

Åk mycket skidor!

Håkan Westberg

 

 

Vinterstadion – Anläggningen

Hela anläggningen är öppen för både allmänhet och träning. Med öppnandet av familjebacken kan Freeski anlägga sin park. Familjebacken blir riktigt bra i år. Under sportlovet kommer träningsläger för de som inte åker bort hållas på hemma plan i flera av våra grupper. Givetvis med hänsyn till allmänheten. Bjud gärna med en kompis för att testa lite banor, hänga i parken eller bara åka för att uppleva vår klubb och vår backe. Inga träningsavgifter för eventuella kompisar under sportlovet, bara lösa liftkort och ha kul. Det är bra marknadsföring för oss med möjlighet till nya medlemmar.

 

 

Träning & Tävling

Nu går allt för högtryck med flera träningspass varje dag, varje vecka. Träningen fungerar bra i alla grupper med en bra mix av både nya och erfarna föräldratränare. Våra ungdomstränare för idel lovord och bidrar mycket med entusiasm och inspiration. Ni gör alla ett fantastiskt jobb.

 

För U10-U16 är tävlingssäsongen i full gång. Saltis är väl representerade i antal anmälda och en av de absolut största klubbarna. Både på Sthlm Race, LVC- och USM-kval. Riktigt kul där vi dessutom gör många bra resultat på bred front. Vår interna tävling Saltiscup är som vanligt populär och utgör ett bra insteg för både åkare och föräldrar som lär sig tävla och vara en del av en tävling. En lång och god tradition som engagerar och inspirerar. I år har vi genomfört Sthlm Race för U10 och Saltisparallellen för U12/U14. Vi har fått mycket beröm från övriga Stockholmsklubbar för välarrangerade och bra tävlingar. En extern tävling återstår, planerad till Mars. Mälarcup för U14.

 

Lyckade tävlingar med bra förberedelser och genomföranden skapar bra anseende om oss som en kompetent och professionell klubb. Dessutom en viktig intäktskälla för klubben. Tack till alla ingått i tävlingsledning och på annat sätt bidragit till lyckade tävlingar. 

 

Det skrivs om Saltis

Som många säkert uppmärksammat fick vi möjlighet genom NVP att ge vår syn på Nacka Kommun som idrottsförening. I februari hade vi även tidningen Åka Skidor på besök en perfekt vinterkväll i backen som kommer göra ett reportage om vår klubb, verksamhet och vår anläggning. Reportaget kommer nog ut till hösten med planen att innefatta både Alpint och Freeski. Givetvis kul och inte minst viktigt för oss att synas och höras på olika sätt i massmedia. Dels för att det är kul att vi uppmärksammas men framför allt hjälper det oss att ligga i framkant mot Nacka Kommun, partners och nya potentiella medlemmar som förstår att vi finns och att vi står för något riktigt bra.

 

Planering för nästa säsong

Nu startar arbetet med nästa säsong. Parallellt med pågående träningar och tävlingar har styrelsen börjat arbeta med viktiga frågor och planer inför nästa säsong. Allt för att utveckla, förbättra och skapa optimala förutsättningar för både anläggning och träning. Som jag konstaterat står vi för väldigt mycket som är bra. Med det sagt får vi aldrig slå oss till ro och börja ta varandra eller saker för givet. Det gäller allt ifrån klimat, anläggning och inte minst engagemanget. Styrelsen har därför redan nu en vision med många utvecklingspunkter som spänner över hela verksamheten. Från stort till smått för att fortsätta utvecklas och ligga i framkant. Med en driftsäker och bra anläggning som kan öppna tidigare, tål färre kalla dygn och inte förutsätter orimligt många timmar i medlemsinsatser. Visionen kommer vi inte nå i alla delar till nästa säsong men vår målsättning är att Ni ska uppleva skillnad, till det bättre.

 

Hör gärna av dig med förslag och önskemål som du funderat över genom din lagledning. 
Klubbnytt 3 2017
2017-11-13 13:47

2017-11-13 18:14

1.     Ordförande har ordet

2.     Klubben med engagemang

3.     Snöläggning

4.     Anläggning

5.     Försäsong möter säsong

6.     Ny hemsida – nya rutiner

 

ORDFÖRANDE HAR ORDET

Nu är vi igång! De äldregrupperna börjar få ett antal dagar på snö redan. Nu senast genom Klubbens årliga läger i Stubai för träningsgrupper U12-U16 i klassisk alpmiljö. Som vanligt ett mycket lyckat och bra läger som värdesätts mycket av både aktiva, tränare och stöttande föräldrar. Härlig tradition!

 

I dagarna gick anmälan ut till vårt Klubb läger på hemmaplan i Vemdalen. Även det en god tradition som spänner över alla åldersgrupper från U8-U16. Hoppas alla har sett inbjudan och har möjlighet att vara med. En fantastisk start på säsongen och ett trevligt och bra sätt att bekanta sig och umgås med både nya och gamla medlemmar.

 

Hösten har varit turbulent. Precis som Paul konstaterade i förra Klubbnytt har det varit en turbulent sen i somras, då vårt Sportchef, Jonas Kensén, valde att säga upp sig. Tanken med att ersätta honom med Mathias Moberg blev kortvarig på grund av studier och balans med privatlivet då Mathias valde att kliva av precis när vi startat upp. Ur alla aspekter dålig timing eftersom säsongen var i antågande och allt skulle trimmas in i det sista. Lyckligtvis hittade vi Lisa Lifvendahl som vi presenterat på vår hemsida. Vi tror mycket på Lisa och ser en spännande resa framför oss tillsammans med henne. För att ge oss själva och Lisa rätt förutsättningar är det viktigt att inte gå för fort fram. Därför vill jag vara noga med att Lisa denna säsong främst kommer fokusera på den operativa tränings- och tävlingsverksamheten. Praktiskt handlar det om att planera, genomföra och vara aktiv som tränare och bollplank för våra äldsta åkare och tränarna i övriga grupper. Vartefter kommer vi utveckla Lisas roll i rätt takt och utöka hennes arbetsbeskrivning. Det betyder att Fredrik Silfwerplatz är ansvarig och fattar beslut kring träning och tävling och jobbar genom Lisa och respektive lagledning. Därför blir det viktigt att alla hjälps åt för att få allt att fungera och ge Lisa en bra start i klubben.

 

Nu ser vi fram emot ännu en fantastisk skidsäsong för Saltis 2018.

 

Välkomna

Håkan Westberg

 

 

KLUBBEN MED ENGAGEMANG – Anmälan till träning

Vi är på väg att öppna upp anmälan för träning kommande säsong. Självklart hade vi velat göra det mycket tidigare, men då vi skapar ett nytt system i kombination med en betallösning har det varit viktigt för både oss i Styrelsen och för Er medlemmar att säkerställa funktionaliteten. Vi hoppas att ni har överseende med det denna säsong.

 

SNÖLÄGGNING – Det vita guldet

De hotar med en riktig ”vargavinter”. Låt oss hoppas att de som tror sig veta har rätt. Därför vill vi nu uppmana och påminna alla om att bidra till en bra snöläggning. När det väl blir kallt gäller det att vi som klubb och medlemmar står redo. Vi kan aldrig få för många snöläggare. Varje insats, liten som stor gör skillnad. Alla insatser är betydelsefulla och värdefulla. Kontakta din lagledning för anmälan till snöläggningen. Snart smäller det.

 

ANLÄGGNINGEN – Status inför stundande säsong

Som vi tidigare nämnt har vår anläggning en del brister av olika slag och på olika nivåer. Vårt huvudfokus under hösten, ända fram tills det blir kallt är att säkerställa det mest kritiska åtgärderna så vi har en backe att öppna.

 

Efter en mycket bra och lyckad städdag under hösten med bra uppslutning och stämning blev en hel del gjort. Ett dedicerat arbetslag gjorde i samma veva en heroisk insats med fundamentet för lift stolpen längst ned. Där arbetslaget både grävde och bilade bort sprickor för att sen bygga ny form och gjuta ny betong. Mycket bra!

 

Vi har även en elektriker som elsanerar hela backen (städar upp bland kablar på mark och i backe) och samtidigt reparerar och uppdaterar det mes kritiska som har med el att göra. Förhoppningarna är därmed goda att vi kommer ha en säker anläggning med fungerande el när det väl blir kallt för att lägga snö. Parallellt fortgår dialoger med såväl kommun som företag för att både säkra vårt existensberättigande i backen genom erforderliga avtal som i sig skapar möjligheter till bättre och tydligare bidrag. Vi har bra dialoger med kommunen i dessa frågor.

 

Vidare jobbar vi vidare med det långsiktiga ”Projekt Snö” för att öka kapaciteten i snöläggningssystemet och för att minska antalet snöläggningsdagar. För detta söker vi finansiering både genom bidrag, kommun och sponsorer. För att möjliggöra det kommer vi att behöva engagemang och arbetskraft från er medlemmar. Känner du att du kan bidra på något sätt i detta så ta gärna kontakt med ordförande eller driftsansvarig Per Hammarlund.

 

FÖRSÄSONG – Säsongsstart

Som nämnts har framför allt de äldre barnen och grupperna redan kommit igång med sin försäsong genom läger på snö. För de övriga och framför allt de yngre barnen och grupperna drar försäsongen igång med vårt uppskattade Klubbläger i Vemdalen. Det blir klubben formella kickstart på snö för att få igång alla sugna åkare och föräldrar. Känna på materialet och komma in i alla vinterrutiner med materialvård och härliga dagar i backen. Som vanligt ser vi fram emot bra uppslutning från U8-U16 för att utveckla klubbkänsla och bra stämning.

 

Under hösten har alla grupper från U10 och uppåt även genomfört barmarksträning med bra engagemang och uppslutning. Kul att se.

 

KOMMUNIKATION – Ny hemsida

Under året kommer en ny kommunikationsstrategi skapas och utvecklas. Vi lever i en värld där bristen på information inte är problemet. Däremot behöver vi säkerställa och skapa förutsättningar för att informationen är strukturerad, tydlig och tillgänglig när vi behöver den. Av den anledningen känner vi behov av en tydlig kommunikationsstrategi. Vår nya hemsida är ett viktigt steg i den strategin där du som medlem. Åkare, förälder eller supporter ska kunna se och hänga med i vad som händer i och runt omkring klubben.

 

Lägerplaner, tävlingskalender och vad som gäller i de olika grupperna ligger på hemsidan. Tillgängligt för alla.

 

Med nya hemsidan förverkligar vi även visionen att bli kontantfria genom att alla anmälningar till träning och läger betalas när anmälan görs. Det skapar bättre kontroll för oss över intäkterna och sparar klubben otroligt mycket tid och administration.

Om ni har frågor kring träning, läger, tävling eller säsongen i allmänhet? Så ta gärna kontakt med huvudtränare eller lagledare för respektive grupp:

 

 Grupp

 Lagledare

 Huvudtränare

 Skidlekis

 

 Lars From / Mikael Willton

 U8

 Per Båge

 Per Båge

 U10

 Jeanette Westberg

 Jesper Svegby

 U12

 Lina Liljefors Bäckström

 Gustav Kellner/Susanne Schenström

 U14

 Ellen Swanström/Ulli Kjellberg

 Erik Svanberg

 U16 

 Jan Levin / Kai Höök

 Mathias Moberg

 Freeride

 Dan Sone

 Max Svensson

 Young riders

 Dan Sone

 Thor Sone

Klubbnytt 2 2017
2017-09-10 18:14
  1. Ordförande har ordet

  2. Kombinerat årsmöte och Kickoff

  3. Anläggning

  4. Försäsong 2017

ORDFÖRANDE HAR ORDET

Hoppas ni haft en bra sommar och välkomna till försäsong 2017. Det har på många sätt varit en händelserik sommar, inte minst fick vi mitt i semestern besked av sportchefen Jonas Kensén att han säger upp sig för att börja jobba för Uppsala skidgymnasium. Styrelsen har därför lagt mycket tid i sommar på att säkerställa organisation för varje träningsgrupp och lägerplan. Arbetet pågår fortfarande med ledning av Fredrik Silfwerplatz (träningsansvarig i styrelsen) och kommer att slutföras de närmsta veckorna.


Jag är också glad över att kunna välkomna ett bekant ansikte till klubben den här säsongen i form av Mathias Moberg. Han kommer att ta över visst ansvar efter Jonas, främst kommer han att vara ansvarig tränare för U16 men även sportligt ansvarig för hela klubben. Mathias kommer att ansvara för fysträning redan från och med vecka 37. Detta innebär att vi kommer definiera om rollen som sportchef för att bli mer fokuserad på träningsverksamheten. Denna förändring kommer att gälla redan från denna säsong, vilket innebär att mer ansvar kommer att fördelas ut på ledningen för varje träningsgrupp dvs träningsansvarig, lagledare, lägeransvar och föräldrar.


Snart drar lägersäsongen igång på allvar, det är en fullspäckad höst med massor av fantastisk skidåkning. Mer om det går att läsa längre ned i detta klubbnytt, och följ gärna din träningsgrupp på Facebook för att hålla dig informerad.


Välkomna till försäsong 2017

Paul Morel


KOMBINERAT ÅRSMÖTE OCH KICKOFF – Boka in den 22:a september

I år välkomnar vi alla medlemmar till Årsmöte på Saltsjö Pir den 22:a september kl 18.00. Nytt för i år är att vi bjuder in till kickoff för alla medlemmar direkt efter årsmötet, med lite mingel tilltugg på Saltsjö Pir. Mer information finns in den inbjudan som skickades ut i veckan.


Vill ni ta del av styrelsens arbete så finns alla protokoll på vår hemsida under rubriken; medlemsinfo – styrelsen.

På årets möte kommer ett antal nya personer att väljas in i styrelsen på följande poster;

Kassör, Marknad, Drift & Anläggning och Ordförande.


Som ni då förstår så kommer jag att kliva av som ordförande efter två år på den posten. Att det inte blev tre år beror på att valberedningen har beslutat att vi ska tillsätta styrelsemedlemmar på 2 år istället för 3, främst för att det ska bli lättare att rekrytera bra personer till styrelsen. Pia Rotsman som avgår som kassör har varit en nyckelperson i styrelsen gjort ett hästjobb för klubben. Kristofer Kling som kliver av rollen som marknadsansvarig är anledningen till att vi har fått in nya bra och viktiga sponsorer till klubben. Jag vill också tacka Mattias Nilsson och Niklas Bivstedt som med ett otroligt driv och engagemang drivit frågor kring en välbehövlig och nödvändig utveckling av vår skidanläggning.


Så kom till årsmöte och kickoff då har ni chansen att tacka dessa personer för sitt engagemang och välkomna våra nya medlemmar i styrelsen.


ANLÄGGNINGEN – Vi måste satsa på vår anläggning

Det blir också allt mer tydligt att skidanläggningen är i behov av renoveringar. Först och främst behöver vi säkerställa säkerheten både i liften och i allt som rör elen. Vi kommer inom de närmsta veckorna göra en översyn av anläggningen tillsammans med kommunen för att hitta de saker som är viktigast att åtgärda. Styrelsen driver en fortsatt dialog med kommunen om långsiktig utveckling av hela anläggningen för att göra den till en arena som lockar barn och ungdomar till aktivitet året om. Ett resultat av det är att SCK Saltsjöbadens Cykelklubb, kommer att få ett arrende i anslutning till backen och vi planerar just nu olika typer av cykelstigar och pumptrack i området. Vidare söker vi just nu marklov för att få höja starthuset några meter för att kunna förlänga banan med några portar. Om allt vill sig väl kan detta vara klart inför säsongstarten i backen i år.


Vidare jobbar vi vidare med det långsiktiga ”Projekt Snö” för att öka kapaciteten i snöläggningssystemet och för att minska antalet snöläggningsdagar. För detta söker vi finansiering både genom bidrag, kommun och sponsorer. För att möjliggöra det kommer vi att behöva engagemang och arbetskraft från er medlemmar. Känner du att du kan bidra på något sätt i detta så ta gärna kontakt med ordförande eller driftsansvarig Mattias Nilsson.


FÖRSÄSONG 2017

Under slutet av september öppnas anmälan för säsongen 17/18, håll utkik på hemsidan och Facebook för när det är dags. En nyhet för denna säsong är att vi bytt system för att göra det enklare att anmäla sig för träning. I samband med det kommer vi även att få en ny hemsida under hösten.


Lägerplanen ligger nu på hemsidan (http://www.saltisslalom.se/traning/lagerplaner/). Nu på söndag, den 10 september, läggs inbjudan/anmälan till Stubai ut på hemsidan. Stubailägret ligger på höstlovet vecka 44 mellan 27/10 till 5/11, och är ett mycket uppskattat läger för U12-U16 åkare, med härlig skidåkning i alperna tidigt på säsongen. Fokus på detta läger är friåkning eller som vi kallar det, TUK (träning utan käpp).


Håll även utkik på hemsidan efter inbjudan/anmälan till vårt klubbläger i Vemdalen. Vemdalslägret ligger som vanligt första helgen i december mellan den 1/12 till 5/12, och är vårt största klubbläger då åkare i alla åldersgrupper deltar.


Jag vill också slå ett slag för Freeride Snowcamp i Säfsen mellan 10/11 till 12/11, alla kan vara med och hoppa trampolin.


Om ni har frågor kring träning, läger eller säsongen i övrigt så ta gärna kontakt med huvudtränare eller lagledare för respektive grupp:


 Grupp Lagledare Huvudtränare
 Skidlekis  Lars From / Mikael Willton
 U8 Per Båge Per Båge
 U10 Jeanette Westberg Jesper Svegby
 U12 Lina Liljefors Bäckström Erik Svanberg
 U14 Ellen Swanström/Ulli Kjellberg Gustav Kellner/Susanne Schenström
 U16  Jan Levin / Kai Höök Mathias Moberg
 Freeride Dan Sone Max Svensson
 Young riders Dan Sone Thor Sone
Klubbnytt 1 2017
2017-05-18 13:24
Välkommen till vårt återupplivade klubbnytt 
1. Ordförande har ordet

2. Snöläggningen
3. Säsongen som gått


ORDFÖRANDE HAR ORDET

Tack för denna säsong, välkomna till nästa

Vilken säsong vi haft. Ungefär 400 barn och ungdomar har varit aktiva i allt från att lära sig en skärande sväng eller en 360 i parken till att prestera toppresultat på nationell nivå. Bredden och toppen är det som gör oss till en av Sveriges skönaste slalomklubbar, och som gör det så motiverande att vara ordförande.

Det har också varit en bra säsong för anläggningen, vi har lyckats hålla båda backarna och parken öppna längre än de flesta andra backarna i Stockholm. Det har vi snöläggarna att tacka för som gjort ett fantastiskt jobb. Men, vi har också utmaningar i snöläggningssystemet som vi behöver ta tag i för att säkerställa fortsatt verksamhet i backen. Mer om det kan ni läsa i detta brev.

Så här precis när man gjort i ordning skidorna för sommarförvaring känns det som att man vill pusta ut en stund. Men bara en kort stund, snart drar sommarträningen igång med barmarksläger för vissa och för många andra är det andra sporter som gäller. Samtidigt är vi nu i styrelsen i full gång med att planera och förbereda för nästa säsong, lägerplanen är redan klar (finns på http://www.saltisslalom.se) och det är full fart med att tillsätta tränare, lagledare och lägeransvariga mm för alla grupper. Välkommen till en ny säsong.

Paul Morel


SNÖLÄGGNINGEN

Vi behöver mer snö! En vattenpump till

Tack för fina insatser på städdagen. Förutom löpande arbeten som att ta ner nät, hänga av byglar på liften och smörja snökanoner så blev en del extra gjort i form av att byta ut ett trasigt rör i snöläggningen, fixa en dränering i liftgatan och snygga till starthuset som annars hade rasat ihop.

I samband med arbetet så informerade vi lite kring snöläggningen och alla barn som var där fick rösta. De röstade enhälligt för att utöka vår snöläggningskapacitet.


Det tar i nuläget cirka 400 timmar (20-30 dygn) att lägga snö i bägge backar och i liftspåret. Mängden producerad snö beror av kyla. Ju kallare ju mer snö. ”-3” är gränsen.

Anläggningen går dygnet runt när det är kallt men antalet bra kyldygn i Stockholm varierar. Och då finns alltid en risk att vi inte får tillräckligt med snö. Om det kommer natursnö eller inte spelar egentligen ingen roll (mer än att det är vackert).

För att producera snö krävs vatten, vattenpumpar, komprimerad luft, snökanoner och el för att driva alltihop. Vi har gott om vatten då vi tar vatten från Neglingemaren. Jämfört med Åre som har en vattendom som begränsar hur mycket vatten de får ta.

Vår luftkompressor klarar att försörja upp till 16 kanoner. Vi har gott om kanoner (cirka 20 stycken) men vi har för liten vattenpumpskapacitet så vi kan bara använda cirka 8 kanoner åt gången.

Vi skulle alltså vilja investera i ökad vattenpumpskapacitet så vi kan köra 12-16 kanoner samtidigt. Detta kräver två saker pengar (från er medlemmar) och mer ström från Nacka Energi. Vi har idag en säkring på 400 A – jämfört med lägenheten/villan hemma där man typiskt har mellan 16-25 A. Vi har påbörjat arbetet med att se över hur vi kan få en större säkring till nästa säsong och på sikt ännu högre. Som jämförelse så har Lidingö Slalomklubb en säkring på 1000 A.


Genom att öka snöläggningskapaciteten nås följande fördelar:

  • Minskar tiden att lägga snö

  • Möjlighet till att få en tidig träningsstart

  • Större chans till att vi kan öppna under jullovet vilket ökar intäkter (cafe/lift)

  • Minskar totala antal pass som vi måste göra ideellt

En dålig vinter kan vi åtminstone lägga en backe.


Kostnaden för att göra detta beror på ett antal faktorer bland annat hur vi skall få fram mer ström från Nacka Energi, hur stor pump vi kan installera och vilka ombyggnader som krävs. Totalt rör det sig om cirka 400-500 tkr.

Vi kan finansiera detta på olika sätt (bidrag, lån, sponsring, ideellt arbete osv) men till syvende och sist så är det vi föräldrar med våra cirka 400 tränande barn som måste vara beredda att kanske satsa en del pengar i detta.

Barnen på städdagen röstade i ”enlighet med styrelsens förslag” som det så fint brukar heta, så nu frågar jag er föräldrar – har vi ert stöd också?


”Tunnor” – Funkar det för oss?

Många andra anläggningar har tunnor – varför har inte vi det?

Moderna tunnor kräver också stora mängder vatten. Så beslutet kring att utöka vattenkapaciteten är viktigt oavsett. Utan vattentryckskapacitet så kan man inte köra tunnan.

Tunnor kräver också separat elmatning (normalt 75 A per tunna) så arbetet att få fram ytterligare matning från Nacka Energi är också helt nödvändigt för att i framtiden kunna köra tunnor.

Tunnorna kan köra på vårt bräckta vatten. Men gör de mer snö? Jämför man mängden vatten och mängden el som går åt så är våra lansar lika effektiva. Den stora fördelen är att de gör något mer snö vid ”marginal temperatur” mao -2 till -4 grader. De kan också förses med olika typer av automatisk styrning som gör att man bättre/lättare kan starta/stänga av dessa men detta kräver också investeringar i rörledningar, automatiska ventiler mm. Kräver mindre fysiskt arbete men all teknik skapar också större risk att de inte fungerar.

Sen kostar en tunna cirka 300-500 tkr beroende på modell och bestyckning.

Så fokus för Saltsjöbaden Slalomklubb är att i nuläget utöka vattenpumpskapaciteten och få fram ytterligare el till backen.


SÄSONGEN SOM GÅTT

Precis som Ordförande Paul utryckte det så ”vilken säsong vi har haft”! Det har varit en omtumlande men inspirerande första säsong för mig i rollen som Sportchef. Det har varit mycket nytt att ta in vad gäller spännvidden över alla områden som vi verkar inom.

Jag har en ganska krass tränarbakgrund och känner mig väldigt trygg i sammanhang där det pratas träning, hälsa och personlig utveckling, både fysiskt och mentalt. Saltsjöbadens SLK är så mycket mer! Det är med stor beundran som jag tänker tillbaka på säsongen i sin helhet. Jag tänker på det engagemang som finns i alla led, det driv som alla barn och ungdomar har visat. Härligt!

Jag känner mig stolt att få vara en del av detta, att få möjlighet att sätta min prägel på de områden som jag brinner för och vill utveckla...för det finns utmaningar...

...vi står inför alarmerande förändringar bland våra unga i kring deras syn på fysisk aktivitet och deras fysiska utveckling. Det är knappast en nyhet. Ständigt kommer nya rapporter om för mycket stillasittande, eller stillasittande i kombination med för mycket organiserad idrott vilket gör att barn och ungdomar idag inte utvecklar ett tillräckligt stort omfång av styrka och rörelse i olika miljöer och sammanhang.

Alpin skidåkning är en idrott som ställer krav! Det är också en idrott som ständigt utvecklas, inte minst på materialsidan men också på vilket sätt vi lär oss att träna så att vi tål större fysisk belastning. Detta gör att det troligtvis kommer att åkas snabbare och snabbare...dvs större och större belastning. För att möta framtidens krav på den fysiska kapacitet som kommer att krävas för att nå framgång måste vi tillsammans hjälpas åt att utbilda våra barn och ungdomar i kring detta. Vad krävs nu, vad kommer att krävas sen?

Jag vill med detta tydliggöra vikten av att ständigt vara i rörelse! Ständigt belasta kroppen med lek och idrott i alla dess former! Ni alla föräldrar har ett jätteansvar i det att påvisa vikten av fysisk aktivitet alla dagar i vecka nu när vi lägger skidorna på hyllan och sätter på oss badbrallorna! Föregå gärna med gott exempel! ;-)

Jag vill verkligen lyfta fram och hylla alla aktiva som har varit med på träningar och tävlingar säsongen 16/17 och gjort sitt allra bästa! Alla jobbar utifrån sina egna förutsättningar. Målet med vår verksamhet är bl a att alla ska känna sig inkluderade, alla ska få vara med och ALLA ska synas. Det målet ska vi utveckla vidare och lyfta ännu högre!

Jonas Kensén, Sportchef

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Våra sponsorer
Sociala media